
A cikk megírásának apropója a szokásos őszi szüret. Reméljük sok hasznos információval szolgálhatunk.
Hogyan szüreteljünk?
A szüretet gyorsan összefoglalnám egy listában a teljesség igénye nélkül.
1) A szőlő érése és a szüret ideje: a szüret akkor kezdődhet, ha a szőlő cukortartalma optimális, azaz teljesen érett.
2) Ha eljött az idő, akkor ugrasszuk össze a szomszédságot, barátokat egy közös szüretre.
3) Előkészületek: pince kitakarítása; tartályok, hordók kitisztítása; kitakarítjuk a szedéshez és feldolgozáshoz használt edényeket.
„Sose feledjük, hogy a minőségi bor minőségi és tiszta alapanyagokból készül.”
4) Várjuk a szüretelőket reggelivel.
5) Kezdjük meg a munkát.
6) Folyamatosan figyeljünk rá, hogy a segítők mindig kapjanak frissítőt és ne hajtsuk őket túl.
7) A begyűjtött szőlőből készítsünk mustot, amit utána hordóban érleljünk.
8) Takarítsunk el magunk után és kezdődhet a mulatság.
9) Mulatság: kínáljuk a tavalyi borokat, pálinkákat és mellé zsíroskenyeret.
10) Biztosítsunk fekvőhelyet a megfáradt segítőknek és magunknak.
A borkészítés lépései
- Szüretelés: A borkészítés nyersanyaga a friss, teljesen érett szőlőfürt.
- Préselés: A mai gépesített borgyártás során a szőlőt egymenetben zúzzák és választják le a kocsányról egy préselő-zúzógép segítségével.
- Lészétválasztás: Fehérszőlő feldolgozásánál vagy fehérborkészítésnél a préselés után rögtön szét szokták választani a nedűt a magtól, illetve a bogyó héjtól.
- Mustkezelés: A fehérmust gyakran zavaros, ezért az ülepítés hasznos folyamat a lebegő anyagok elkülönítésére.
- Erjesztés: Jó minőségű borok előállításához gondosan ellenőrzött alkoholos erjedésre van szükség.
- Erjedés utáni kezelés: Megfelelő mustösszetétel esetén (élesztőgombák, hőmérséklet és egyéb tényezők), az alkoholos erjedés leáll, amikor az erjeszthető cukor mennyisége drasztikusan csökken (kb. 0,1 %).
- Almasavas erjedés: A fiatal borok gyakran az alkoholos erjedés után egy második, szén-dioxid felszabadulási szakaszon is átesnek.
- Tisztítás: Egyes borokban igen gyorsan lerakódnak a lebegő anyagok (élesztőgomba-sejtek, héjdarabkák, stb.), így a megmaradó bor majdnem ragyogó lesz.
- Derítés: A derítés egy ősi módja a bortisztításnak, amikor is olyan anyagot kevernek a borhoz, amely elősegíti a tisztulást.
- Szűrés: A szűrés egy másik ősi módszer; az első szűrők még olyan durvaszövésű anyagból készültek, amelyen keresztül öntötték át a bort.
- Centrifugálás: Centrifugálással, azaz nagysebességű forgással, tisztíthatnak mustot, valamint bort is, amelyet más módon nem lehet tisztítani.
- Hűtés: A hűtés többféle módon segíti elő a bor tisztulását.
- Ioncsere: A borkő stabilizálásának egy másik módja, ha a bor egy részét ioncserélő berendezésen vezetjük át.
- Melegítés: Számos bor tartalmaz kisebb mennyiségben fehérjét, amely zavarosságot okozhat mind a kicsapódás mind rézzel ill. egyéb fémekkel való aggregátum képzése miatt.
Ha részletesebben szeretnél a témáról olvasni, akkor A borkészítés lépései című cikket ajánljuk neked.
Miért készítsünk és fogyasszunk minőségi vörösbort?
Mérsékletes borfogyasztással a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása csökkenthető. Ezt a tényt bizonyítja a franciák életvitele is. Hiába táplálkoznak zsírosan és mozognak viszonylag keveset, a kulturált és mérsékelt vörösbor-fogyasztásuk miatt nem jelentkezik náluk a betegség.
Az ideális mennyiség napi 200-300 ml férfiak és 100-200 ml nők esetében. Az említett mennyiségek hatására a betegség kialakulásának kockázata fele akkora és 11 évvel hosszabb élettartam várható, mint a vörösbort nem fogyasztóknál.
Szüreti hagyományok
A teljesség igénye nélkül bemutatunk neked 3 hagyományt.
- A metszés, a “vinyigeszedés”, karózás után kétágúzás, “csirkézés” következett. A kötni járó asszonyok éneke, beszélgetése is messzire hallatszott, ezért mondták a férfiak, hogy az asszonyoknak inkább szórakozás a kötés, mint munka.
- A “vinyige” begyújtásából már jósoltak is az akkoriak. Ha a füst a tőke fejéhez közel szállt, akkor a bő termésben hittek, ha viszont magasra szállt a füst, azzal vigasztalták magukat, hogy a bor ára is magas lesz.
- A szüret megkezdésének napja október 28, Simon Juda napja volt. Ekkor tehát már hangosak voltak a szőlőföldek. A víg nótaszó mellett fel-felhangzott a “Puttonyos!” felkiáltás is. A gazda nótára szólított fel mindenkit, mondván “amíg énekelnek, nem esznek”. Ha az időjárás kedvező volt, az asszonyok az aszúszemeket is kiválogatták. Ahhoz, hogy több szőlő férjen a gyűjtőbe, taposni kellett – csakúgy, mint ma.
Szüreti mulatság
Itt már nem terhelnénk tovább titeket inkább egy galériába gyűjtünk nektek pár képet, amelyek szüreti mulatságokról készültek.
- Szüreti mulatság – KidFit GPS okosóra
- Szüreti mulatság – KidFit GPS okosóra
- Szüreti mulatság – KidFit GPS okosóra
- Szüreti mulatság – KidFit GPS okosóra
- Szüreti mulatság – KidFit GPS okosóra
- Szüreti mulatság – KidFit GPS okosóra