Szüreti időszak – tények, tévhitek, leírások

Szüreti időszak – tények, tévhitek, leírások

A cikk megírásának apropója a szokásos őszi szüret. Reméljük sok hasznos információval szolgálhatunk.

Hogyan szüreteljünk?

A szüretet gyorsan összefoglalnám egy listában a teljesség igénye nélkül.
1) A szőlő érése és a szüret ideje: a szüret akkor kezdődhet, ha a szőlő cukortartalma optimális, azaz teljesen érett.
2) Ha eljött az idő, akkor ugrasszuk össze a szomszédságot, barátokat egy közös szüretre.
3) Előkészületek: pince kitakarítása; tartályok, hordók kitisztítása; kitakarítjuk a szedéshez és feldolgozáshoz használt edényeket.

„Sose feledjük, hogy a minőségi bor minőségi és tiszta alapanyagokból készül.”

4) Várjuk a szüretelőket reggelivel.
5) Kezdjük meg a munkát.
6) Folyamatosan figyeljünk rá, hogy a segítők mindig kapjanak frissítőt és ne hajtsuk őket túl.
7) A begyűjtött szőlőből készítsünk mustot, amit utána hordóban érleljünk.
8) Takarítsunk el magunk után és kezdődhet a mulatság.
9) Mulatság: kínáljuk a tavalyi borokat, pálinkákat és mellé zsíroskenyeret.
10) Biztosítsunk fekvőhelyet a megfáradt segítőknek és magunknak.

A borkészítés lépései

  • Szüretelés: A borkészítés nyersanyaga a friss, teljesen érett szőlőfürt.
  • Préselés: A mai gépesített borgyártás során a szőlőt egymenetben zúzzák és választják le a kocsányról egy préselő-zúzógép segítségével.
  • Lészétválasztás: Fehérszőlő feldolgozásánál vagy fehérborkészítésnél a préselés után rögtön szét szokták választani a nedűt a magtól, illetve a bogyó héjtól.
  • Mustkezelés: A fehérmust gyakran zavaros, ezért az ülepítés hasznos folyamat a lebegő anyagok elkülönítésére.
  • Erjesztés: Jó minőségű borok előállításához gondosan ellenőrzött alkoholos erjedésre van szükség.
  • Erjedés utáni kezelés: Megfelelő mustösszetétel esetén (élesztőgombák, hőmérséklet és egyéb tényezők), az alkoholos erjedés leáll, amikor az erjeszthető cukor mennyisége drasztikusan csökken (kb. 0,1 %).
  • Almasavas erjedés: A fiatal borok gyakran az alkoholos erjedés után egy második, szén-dioxid felszabadulási szakaszon is átesnek.
  • Tisztítás: Egyes borokban igen gyorsan lerakódnak a lebegő anyagok (élesztőgomba-sejtek, héjdarabkák, stb.), így a megmaradó bor majdnem ragyogó lesz.
  • Derítés: A derítés egy ősi módja a bortisztításnak, amikor is olyan anyagot kevernek a borhoz, amely elősegíti a tisztulást.
  • Szűrés: A szűrés egy másik ősi módszer; az első szűrők még olyan durvaszövésű anyagból készültek, amelyen keresztül öntötték át a bort.
  • Centrifugálás: Centrifugálással, azaz nagysebességű forgással, tisztíthatnak mustot, valamint bort is, amelyet más módon nem lehet tisztítani.
  • Hűtés: A hűtés többféle módon segíti elő a bor tisztulását.
  • Ioncsere: A borkő stabilizálásának egy másik módja, ha a bor egy részét ioncserélő berendezésen vezetjük át.
  • Melegítés: Számos bor tartalmaz kisebb mennyiségben fehérjét, amely zavarosságot okozhat mind a kicsapódás mind rézzel ill. egyéb fémekkel való aggregátum képzése miatt.

Ha részletesebben szeretnél a témáról olvasni, akkor A borkészítés lépései című cikket ajánljuk neked.

Miért készítsünk és fogyasszunk minőségi vörösbort?

Mérsékletes borfogyasztással a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása csökkenthető. Ezt a tényt bizonyítja a franciák életvitele is. Hiába táplálkoznak zsírosan és mozognak viszonylag keveset, a kulturált és mérsékelt vörösbor-fogyasztásuk miatt nem jelentkezik náluk a betegség.

Az ideális mennyiség napi 200-300 ml férfiak és 100-200 ml nők esetében. Az említett mennyiségek hatására a betegség kialakulásának kockázata fele akkora és 11 évvel hosszabb élettartam várható, mint a vörösbort nem fogyasztóknál.

Szüreti hagyományok

A teljesség igénye nélkül bemutatunk neked 3 hagyományt.

  • A metszés, a “vinyigeszedés”, karózás után kétágúzás, “csirkézés” következett. A kötni járó asszonyok éneke, beszélgetése is messzire hallatszott, ezért mondták a férfiak, hogy az asszonyoknak inkább szórakozás a kötés, mint munka.
  • A “vinyige” begyújtásából már jósoltak is az akkoriak. Ha a füst a tőke fejéhez közel szállt, akkor a bő termésben hittek, ha viszont magasra szállt a füst, azzal vigasztalták magukat, hogy a bor ára is magas lesz.
  • A szüret megkezdésének napja október 28, Simon Juda napja volt. Ekkor tehát már hangosak voltak a szőlőföldek. A víg nótaszó mellett fel-felhangzott a “Puttonyos!” felkiáltás is. A gazda nótára szólított fel mindenkit, mondván “amíg énekelnek, nem esznek”. Ha az időjárás kedvező volt, az asszonyok az aszúszemeket is kiválogatták. Ahhoz, hogy több szőlő férjen a gyűjtőbe, taposni kellett – csakúgy, mint ma.

Szüreti mulatság

Itt már nem terhelnénk tovább titeket inkább egy galériába gyűjtünk nektek pár képet, amelyek szüreti mulatságokról készültek.

Blog ajánló

Milyen kütyüt válasszunk karácsonyi ajándéknak?

Milyen kütyüt válasszunk karácsonyi ajándéknak?

A karácsony közeledtével egyre több olyan cikkel találkozunk,...
Elolvasom
Karácsonyi versek gyűjteménye

Karácsonyi versek gyűjteménye

Emlékszem mikor még én kisgyerek voltam és nagyon vártam...
Elolvasom
A karácsony hagyománya

A karácsony hagyománya

A karácsony a szeretet ünnepe, amely a családi összetartozásról...
Elolvasom
Vásárolj időben, kerüld el a tömeget

Vásárolj időben, kerüld el a tömeget

Tapasztalataink szerint az emberek alapvetően nem szeretnek...
Elolvasom

GYIK ajánló

Karácsonyi KidFit GPS okosóra nyereményjáték – Nyereményjáték szabályzat

Karácsonyi KidFit GPS okosóra nyereményjáték – Nyereményjáték szabályzat

Karácsonyi nyereményjátékot hirdetünk, amelynek nyereménye...
Elolvasom
Bluetooth Sapka – Telefon és zene fagyos időkre!

Bluetooth Sapka – Telefon és zene fagyos időkre!

A BlueTooth Sapka segítségével télen is azonnal felveheted...
Elolvasom
Tudtad, hogy a Google Maps rendelkezik sípálya térképekkel?

Tudtad, hogy a Google Maps rendelkezik sípálya térképekkel?

A legtöbben nem is tudják, hogy mennyire összetett szolgáltatást...
Elolvasom
Külföldön síeltek és féltek a roaming díjaktók? Nem kell!

Külföldön síeltek és féltek a roaming díjaktók? Nem kell!

Már több ízben írtunk arról, hogy milyen SIM kártyát...
Elolvasom